De Betuwe-imkerlogo

Startpagina Het imkeren Honing en
gezondheid
Bedreigingen
voor bijen
Contact

Imkeren

Bijen

Het imkeren is een natuur gerichte hobby. Willen wij de bijen in ons landschap behouden voor de bestuiving van onder andere groenten en fruit, dan zullen wij het doen en laten van deze dieren moeten begrijpen. Als imker is het belangrijk je te verdiepen in de manier van leven en de ontwikkeling van het bijenvolk.

Voeding

Aangezien honing een bron van vitaminen en mineralen bevat, doet de verstandige imker er goed aan het evenwicht tussen oogsten en achterlaten van honing voor de bijen goed te bewaren. Er zijn imkers, die ervoor kiezen alle honing te oogsten en een deel hiervan te vervangen door suikerwater. Dit suikerwater dient dan als voedsel voor de bijen echter, suikerwater bevat niet de vitaminen en mineralen die de honing rijk is.

Hygiëne en gevaren en werkwijze

Ook hygiënemaatregelen tijdens het imkeren zijn belangrijk. Hygiënemaatregelen omvatten bijvoorbeeld het gebruik van een goede bijenkast en het zorgen voor verjonging van de raat om problemen met ziekten te voorkomen. Hiernaast is koningin-verjonging van belang in verband met de vitaliteit van het volk.

Een volgend belangrijk punt is probleem herkenning. Dit met de focus op de varroa. De varroa is een parasiterende mijt die de bijen verzwakt. Door oxaalzuur dampen (oxaalzuur komt van nature in honing voor) in kunstzwermen te gebruiken wordt de Varroa gedood. Dit gebeurt echter enkel met de Varroa op de bijen zelf en niet met de Varroa op het broed. Om deze reden wordt de damp dan ook op kunstzwermen gebruikt. Een kunstzwerm is een afsplitsing van het oorspronkelijke moedervolk. Deze bevat nog geen broed waardoor de Varroa geheel uitgeroeid kan worden. Bij een geschepte zwerm is dit ook mogelijk, deze bevat namelijk ook nog geen broed.


Bijenvolken zijn niet vrij van schimmels, parasieten en virussen. De imker heeft een belangrijke taak in het voorkomen en bestrijden van deze bedreigingen. De hoofdlijn van mijn werkwijze is dan ook: focus op gezondheid, veel verjongen van de raat en er voor zorgen dat de honing van goede kwaliteit is. Dit laatste gebeurt door hygiënisch te werken met schoon gereedschap zowel bij het oogsten als het verpakken van de honing.

Filmpjes over imkeren

Bijenkasten


Werken met bijenkorf (Engels) 1

Werken met bijenkorf (Engels) 2

Bijenvolken vermeerderen


Zwerm scheppen deel 1

Zwerm scheppen deel 2

Koninginnen kweken en koningin invoeren


Overlarven

Koninginnenteelt overlarven (Arabisch)

Koninginnenteelt (Arabisch)

Suikerdeeg maken (Engels)

Suiker bijvoeren in januari (Engels)

Suiker bijvoeren in de winter (Engels)

Koninginnenteelt

Diversen


Gebruik van oxaalzuurverdamper

Was smelten (Duits)

Websites voor imkers

Imkerbonden Nederland en België


Bijenkasten etcetera

Imkermethoden

De imker kies wat in zijn situatie het best past, hier zijn wat mogelijkheden verzameld.

Bekendste bijensoorten

Bijenvolken vermeerderen


Koningin kweken en invoeren

Diversen